Kriittisyydestä Bitcoinin ostamiseen muutamassa viikossa: Norjan miljardööri liittyy kerhoon

Bitcoin on tehnyt sen taas – jälleen yksi mieli on muuttunut parempaan suuntaan, tällä kertaa norjalaisen miljardöörin toimesta.

Aiemmin maaliskuussa hän kutsui bitcoinia „hölynpölyksi“ ja kritisoi sen energiankulutustasoa. Muutamaa viikkoa myöhemmin norjalainen miljardööri Øystein Stray Spetalen sanoi olleensa väärässä kaikkien aikojen ensimmäisen kryptovaluutan suhteen ja jopa osti sitä itselleen.

Maaliskuun alussa: Bitcoin on hölynpölyä

58-vuotias Spetalen on SD Standard Drilling Plc:n ja Standard Drilling ASA:n perustaja. Hän on tunnettu sijoittaja ja kauppias, joka aloitti kaupankäyntiuransa yhdeksännellä luokalla.

Maaliskuun alussa pidetyssä DNB Investin konferenssissa hän puhui talouden nykyisestä makrotilasta ja käsitteli myös bitcoinin ja muiden digitaalisten varojen laajenevaa trendiä. Hänellä ei kuitenkaan ollut mitään hyvää sanottavaa kryptoalasta ja erityisesti BTC:stä:

„Ainoa asia, josta olen tehnyt analyysin, on se, että bitcoin kuluttaa nykyään yhtä paljon energiaa kuin koko Norjan energiankulutus. Se on äärimmäisen ympäristöystävällistä. Jos bitcoinista todella tarkoitettaisiin jotain, viranomaisten ja EU:n pitäisi kieltää se välittömästi. Silloin hiilidioksidipäästöt vähenisivät huomattavasti.“

Hän meni vielä pidemmälle ja kutsui bitcoinia „hölynpölyksi“. Hän väitti, että nykyiset maksu- ja rahoitusjärjestelmät toimivat asianmukaisesti, eivätkä ne tarvitse BTC:n ja kryptovaluuttojen lupaamaa mullistavaa muutosta.

Kritisoidessaan BTC:n energiankulutustasoa Spetalen liittyi muiden, kuten Microsoftin toisen perustajan Bill Gatesin, joukkoon.

Maaliskuun lopulla: Spalenen: Olin väärässä; ostin BTC:tä

Pian pitämänsä puheen jälkeen Spetalen kertoi tavanneensa paikallisen kryptopörssin – Miraeixin – perustajat. He selittivät yksityiskohtaisesti, mikä on bitcoin, miten se toimii ja sen erot perinteiseen rahoituskenttään, mihin hän „tajusi, että olin ollut väärässä“.

Lisäksi hän tunsi jonkin verran kilpailua ja ehkä FOMO:ta, sillä toinen norjalainen miljardööri liikemies, Kjell Inge Rokke, oli juuri perustanut BTC:hen sijoittamiseen keskittyvän yksikön yrityksensä – Aker ASA:n – kautta.

Spetalen totesi, että hän näki Rokken bitcoin-tulon ja lisäsi, että hän „ei voi sietää sitä, että Rokke tekee rahaa, enkä minä“.

Lopulta entinen BTC-basher liittyi Miraeixin hallitukseen ja osti bitcoineja yksityisesti.

Kannattaa huomata, että kaikkien aikojen ensimmäinen kryptovaluutta on jo tottunut muuttamaan ihmisten mielipiteitä. Aiempia esimerkkejä ovat muun muassa MicroStrategyn Michael Saylor, CNBC:n Jim Cramer, niin sanottu Wall Streetin susi Jordan Belfort ja monet muut. Näissä tapauksissa BTC:llä kesti kuitenkin vuosia muuttaa mielipiteitä, kun taas Spetalenin kohdalla kyse oli vain muutamasta viikosta.